Billie Holiday was de eerste echt grote blues- en jazz-zangeres. Als je iets wil begrijpen van zangeressen als Janis Joplin of Amy Winehouse zul je toch echt eerst goed naar Billie Holiday moeten luisteren, want hier begon het allemaal.

The Rough Guide to Billie Holiday geeft een heel mooi overzicht van het materiaal dat Billie Holiday in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw opnam. Vijf kwartier indrukwekkende muziek, en de afsluiter is het nummer waarmee ze geschiedenis schreef, het nummer waarmee ze haar optredens ook afsloot. De bar mocht dan niet meer schenken, de zaal werd donker, en er ging alleen een spotlight op het gezicht van Billie Holiday, die met gesloten ogen Strange Fruit zong, het kippenvelliedje over het lynchen van zwarte mensen in de zuidelijke staten: “southern trees bearing strange fruit, blood on the leaves and blood on the roots…”

Niet alles op deze verzamelaar is zo zwaar, er staat bijvoorbeeld ook een heerlijk duet met Satchmo op, My Sweet Hunk o’ Trash, waarin zowel Louis Armstrong als Billie Holiday zich duidelijk vermaken. Het album begint overigens met een liedje waarin ik Holiday duidelijk “Good Morning Holly” dacht te horen zingen, maaar toen ik het hoesje er bij pakte bleek de titel Good Morning Heartache te zijn. Tja. En een van mijn all-time-favorites staat er ook op, de St Louis Blues, al is het dan de korte versie (als je de kans hebt moet je de langere versie een keer opzoeken, want daar komt het puikje van de jazz van dat moment even aanschuiven als begeleidingsband, maar die versie duurt wel een kwartier).

Billie Holiday zong blues, jazz, maar ook Tin Pan Alley popliedjes, Broadway showliedjes en Europese cabaretliedjes, maar ze wist alles wat ze zong naar haar hand te zetten en er een echt “Billie Holiday-liedje” van te maken, dat wil zeggen melancholiek en intens. De Rough Guide verzamelaar is een uitstekende introductie met alleen maar hoogtepunten.

  • The Rough Guide to Billie Holiday – Birth of a Legend – Rough Guides RGNET1389CD – distr Music & Words
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: The Rough Guide To Billie Holiday

Luister hier naar een paar fragmenten:

billie holiday - good morning heartache     
billie holiday - st louis blues     
billie holiday - my sweet hunk o' trash     
billie holiday - strange fruit