In Canada wordt momenteel verreweg de interessantste blues ter wereld gemaakt. Een van de beste mondharmonicaspelers van dit moment is Carlos del Junco, en met zijn Blues Mongrels heeft hij weer een magnifiek bluesrockalbum gemaakt om je vingers bij af te likken. Daar heeft Kevin Breit ook wat mee van doen, want deze superieure gitarist weet overal net even alles mooi op scherp te zetten. In Herb Alperts Slick bijvoorbeeld speelt Breit de elektrische sitar, waardoor het nummer net het ruwe randje krijgt dat het nodig heeft. Hier laten we een fragment horen van de Breitcompositie waar het album mee opent, The Crazy Bastard, del Junco’s eigen afsluiter Lil’ Laptop en een stukje uit het bijna tien minuten heerlijk voortdenderende The Field.

Mongrel Mash is zo goed als live opgenomen in de studio, met naast Carlos del Junco op mondharmonica’s (hij zingt daarnaast ook op een paar nummers) en Kevin Breit op elektrische gitaren en meer snaarinstrumenten, Henri Heillig op bas, Jorn Andersen op drums en Denis Keldie op orgel.

Lekker hard zetten dit album, en gewoon over je heen laten spoelen. En doordat de band zo verrekte goed is, is het ook nog eens een album waar je de tweede en derde keer nog details hoort die je eerst over het hoofd zag. Een groeiplaat dus. Mooi mooi.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.