Chouval Brass is een ongewone Belgische brassband, die niet alleen de tradities van de Belgische fanfare- en harmonie-orkesten in haar muziek meenemeent, maar ook de Balkan, en daarnaast vooral ook de ritmes en instrumenten van Zuid Amerika, met name de nadrukkelijk aanwezige steel drum, die de koperblazers een wel heel bijzondere bodem geeft. Saxofonist Bruno Herzet en trompettist Pierre Malempré vormen samen met Christophe Collignon op de sousaphone de blazerssectie, maar de ritmesectie is ook drie man sterk en zeker niet minder belangrijk.

De centrale man van de band is Fabian Beghin, die verantwoordelijk is voor alle composities, en die hier bovendien de steel drum en de bansuri (een fluit) bespeelt, maar ook de accordeon. Beghin kenden we als accordeonist ook al van het verbazingwekkende jazzfolkwereld-trio Turlu Tursu, en hier is hij met een nieuwe band al net zo avontuurlijk bezig.

Quentin Halloy is de drummer en percussionist van de band, en ze worden bovendien nog bijgestaan door de Cubaanse Carlos Ernesto Acosta Ortiz op timbales. Het resultaat is zeer bijzondere, buitengewoon aanstekelijke feestmuziek met een licht melancholieke ondertoon. Belgische wereldmuziek, met jazz en folk erdoorheen geroerd – een magisch drankje!

  • Chouval Brass – The Jungle Pub Salsa – Happy Family 4446706

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.