Als ik een cd binnen krijg ga ik eerst onbevooroordeeld luisteren, zonder verder informatie, eerst alleen de muziek. Bij het Daniel Karlsson Trio had ik de neiging om al snel af te haken, want hun vijfde album begint op een manier die je doet vrezen dat je hier te maken hebt met een oubollig, braaf jazztrio, dat de reguliere riedeltjes afdraait. Luister maar hoe het eerste nummer, Dubious Whisper, begint:

daniel karlsson trio - dubious whisper     

Gelukkig ben ik blijven luisteren, want het werd al snel spannender, en toen bleek dat deze Zweedse pianist en componist de avontuurlijke stukken verderop in zijn album verstopt had. Of dat verstandig is, weet ik niet, maar bij het derde nummer, Salzburg, was ik inmiddels al wel helemaal om. Luister maar, dan begrijp je wel wat ik bedoel, want hier krijgt ook bassist Chistian Spering een mooie rol die hij in een klassiek pianotrio niet snel op deze manier zou hebben gehad:

daniel karlsson trio - salzburg     

Drummer en percussionist Fredrik Rundqvist is overigens al net zo goed en inventief, en met zijn drieën weten ze muziek te maken die dat van het klassieke pianotrio ver voorbijgaat. Karlsson speelt op de grand piano, keyboards en percussie, Spering bespeelt niet alleen de contrabas, maar ook de cello en de voor mij onbekende dilruba en tarshenai. Gasten zijn dan nog Rebecca Larsson op viool op twee nummers en een paar zangers op één nummer. Luister even wat de drummer weet toe te voegen:

daniel karlsson trio - in the tambourine forge     

Al met al is dit vijfde album van dit Zweedse trio een magnifiek groeiplaatje en een absolute aanrader.