Gitarist Daniel Thompson en saxofonist Colin Webster maken samen free jazz die niet alleen spannend is, maar ook  op een merkwaardige manier zeer Brits en humoristisch. Voor Thompson’s unieke platenlabel Empty Birdcage Records maakten de twee een subliem album van de opnames die ze maakten van een concert dat ze gaven in de Hundred Years Gallery op 20 september 2020.

Je hoort Daniel Thompson op akoestische gitaar en Colin Webster op altsaxofoon in drie sets, ruim een uur lang geconcentreerd muziek maken – van zeer uitbundig en rauw tot bijna fluisterend en ingetogen. Ik kan hier eindeloos naar luisteren, want het opmerkelijke is dat deze geïmproviseerde sessies heel goed herbeluisterd kunnen worden – sterker nog, de muziek wordt er alleen maar beter van. Je merkt dan dat deze twee mannen zo gefocussed en geconcentreerd samen hebben zitten spelen dat  de volledige rijkdom pas na een paar draaibeurten helemaal tot je doorgedrongen is.

Details, finesse, subtiele verschuivingen en knipogen naar elkaar – veel ontgaat je de eerste keer. Luister maar eens naar de paar fragmenten die ik je hier laat horen, en beluister ze dan nog eens twee keer, dan hoor je wat ik bedoel. Een aanrader dus.

Luister hier naar een paar fragmenten: