Dewa Budjana is een van de avontuurlijkste jazzrockgitaristen die ik ken. Hij komt van Bali, en hij heeft inmiddels al met een groot aantal grote jazzrocklegendes samengespeeld, en elk album is het weer een verrassing met welke band en welke gasten hij nu weer aan komt zetten, want de muzikale reis van Budjana gaat alle kanten op. Zijn nieuw album Mahandini begint bijvoorbeeld voor hem heel ongebruikelijk met een cover, een nummer dat geschreven werd door de gastzanger, de legendarische rocker John Frusciante die bekend werd met de Red Hot Chili Peppers – dat betekent dat je met het nummer Crowded een stevig rocknummer te pakken hebt. Frusciante zingt ook nog in de afsluiter Zone.

Een andere gast is de Javaanse zangeres en actrice Soimah Pancawati, die beroemd is in Indonesië, en die het nummer Hyang Girl nadrukkelijk een Indonesisch accent meegeeft. De band is weer heerlijk internationaal – Budjana komt zelf als gezegd uit Indonesië, drummer Marco Minnemann is een Duitser, en hij werkt al een poos samen met de al even virtuoze jonge bassiste Mohini Dey uit India. Zij speelt al bas van haar derde en is nu pas tweeëntwintig, maar al veelgevraagd en hier valt je regelmatig de bek open als ze even losgaat. Jordan Rudess tenslotte is de Amerikaanse toetsenist die onder meer speelde in Dream Theater en die daarnaast een aantal soloplaten maakte.

Ik ga hier niet het hele, buitengewoon gevarieerde, album langs lopen, ik wil alleen zeggen dat het opnieuw een verrassend en subtiel meesterwerkje is geworden. Daar kun je bij Budjana zo langzaamaan wel bijna blind op vertrouwen. Hij weet elke keer weer opnieuw anderen tot grote hoogten te laten stijgen en geeft aan het begrip fusie een geheel nieuwe, eigen invulling – oost en west komen hier als vanzelf samen, met alle finesses die erbij horen. Subliem!

Luister hier naar een paar fragmenten:

dewa budjana - crowded - met john frusciante     
dewa budjana - hyang girl - met soimah pancawati     
dewa budjana - mahandini