Saxofonist Adrian Northover is een van de interessantste Britse free jazz-musici die ik ken, altijd op avontuur, met verschillende ensembles en met andere musici, en het is altijd weer een genot om de volgende stap op zijn muzikale avonturentrip te kunnen volgen.

De muziek die hij maakt heeft bij mij meestal hetzelfde effect dat zen-meditatie bij anderen schijnt te hebben – ik krijg er een leeg, helder hoofd van, en rust. Mijn huisgenoot vind dat uiterst merkwaardig, want die loopt gillend weg bij wat zij “vreselijke piepknormuziek” noemt.

Je kunt dus het beste even een paar fragmenten luisteren van dit nieuwe album, dat Northover opnam met Jean-Jacques Duerinckx, die sopranino saxofoon speelt. Adrian Northover speelt sopraan en altsaxofoon. Zelf vind ik het geweldige muziek, en op een vreemde manier onmiskenbaar Brits. Ik zit eigenlijk continu op het puntje van mijn stoel, omdat de twee mannen in hun samenspel fantastisch mooi een spanningsboog weten te creëren terwijl er op sommige momenten vrijwel niets lijkt te gebeuren. Adembenemend mooi. Maar oordeel zelf.

Luister hier naar een paar fragmenten: