Dusan Jevtovic is een Servische gitarist die geweldige jazzrock maakt. Zijn albums worden gedistribueerd door het onvolprezen platenlabel van Leonardo Pavlovic, die vanuit New York opereert, maar die een fijne neus heeft voor intelligente jazzrock van over de hele wereld. Je vindt op zijn label dus niet alleen Britse of Amerikaanse muzikanten, maar ook Indonesische, Italiaanse, Belgische, Spaanse en Servische, en vaak brengt hij ze ook nog bij elkaar.

We hebben het hier al eerder over Dusan Jevtovic gehad, met name over zijn vorige album No Answer, waarop toetsenist Vasil Hadzimanov een grote rol speelde, naast de Israëlische drummer Asaf Sirkis. Daarvoor was er ook nog Am I walking wrong, zijn eerste solo-album, waarin hij in een ander trio schitterde. En daarvoor had hij al laten horen dat hij een geweldige teamspeler was in het trio van de Catalaanse drummer Xavi Reija, waarmee hij ook een duo-album opnam.

Nu ligt er Live at Home, een album dat hij opnam in Servië, in Decije Pozoriste, Kragujevac, op 23 december 2016, met toetsenist Vasil Hadzimanov, dezelfde van No Answer (het nummer waar dit live album ook heel spannend mee opent), drummer Pedja Milutinovic en bassist Pera Krstajic. Het album klinkt geweldig, en je hoort gelukkig geen publiek, alleen de muziek. Fusion met passie, gedreven, spannend, intelligent en toch ook melancholiek en warm. De energie is fantastisch, terwijl het album heel ingetogen begint. Maar de spanning is er meteen vanaf de eerste noot. Het samenspel is magnifiek, er wordt soms gekreund, soms gaan ze volledig los, woest en hard, dan wordt het weer ingetogen en uitgebalanceerd. En dat allemaal zo gespeeld dat je eigenlijk steeds op het puntje van je stoel zit. Mooi mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten:

dusan jevtovic - no answer     
dusan jevtovic - new pop     
dusan jevtovic - briga