East Coast Blues is de blues die is ontstaan tussen de bergketen de Appalachen en de oostkust van de Verenigde Staten, in de staten Virginia, de Carolinas en naar het zuiden van Georgia naar Atlanta. Het wordt ook wel de Piedmont blues genoemd, naar dat specifieke gebied.

De East Coast Blues klinkt duidelijk anders dan de hardere en heftiger Mississippi Delta Blues, en werd vooral gekenmerkt door het virtuoze gitaarspel. Sommige van de allerbeste gitaristen ooit speelden de East Coast Blues. Dat kwam voor een deel door de invloed van de ragtime, en doordat blank en zwart juist in deze streek ruimhartig ideeën uitwisselden. Bas werd gespeeld door met de duim de bassnaren van de gitaar te bespelen, terwijl tegelijkertijd een of meer vingers van dezelfde hand op de hogere snaren de melodie speelden. Het geeft soms de indruk dat de gitaar bespeeld wordt als een piano.

Reverend Gary Davis, een van de grote East Coast gitaristen, zei wel eens dat een gitarist gelukkig drie handen had – een frethand die de akkoorden regelt, de duim van de speelhand die de linkerhand van de pianist vervangt en de andere vingers van die hand die spelen wat de rechterhand van de pianist zou spelen.

Ook de zang is wat vriendelijker, wat ontspannener, en heeft niet het het gepijnigde van de Delta Blues. Dat geeft deze muziek een zekere warmte en toegankelijkheid die het nog steeds aangenaam maken om ernaar te luisteren, zeker als je, zoals in het geval van deze Rough Guide, alleen maar hoogtepunten voorgeschoteld krijgt.

Want vergis je niet – er wordt hier weliswaar relaxed gespeeld, maar tegelijk ook op scherp. Luister maar eens goed naar dat fenomenale gitaarspel, dat bedrieglijk eenvoudig klinkt, maar zeer geraffineerd en goed in elkaar steekt. Je zit er soms met open mond naar te luisteren.

Op dit album zitten een paar zeldzame juweeltjes verborgen, zoals een van de twee opnames die de legendarische Willie Walker ooit maakte, de man waarvan Josh White zei dat het de beste gitarist was die hij ooit gehoord had.  Blind Boy Fuller ontbreekt uiteraard niet, net als de invloedrijke Blind Blake. Barbecue Bob, Sonny Terry, Browny McGhee, Blind Willie McTell en de Georgia Cotton Pickers zijn maar een paar van de namen, maar alle vierentwintig nummers zijn fantastisch. Vijf kwartier superieure relaxte blues.

  • The Rough Guide to East Coast Blues – Rough Guides RGNET1335CD – distr Music & Words

Luister hier naar een paar fragmenten: