Ella Fitzgerald was misschien wel de beste jazz-zangeres ooit – ze zong soepel, met gevoel en ze kon scatten zoals niemand anders dat kon, met gevoel voor humor. Alles wat ze ooit heeft opgenomen is nog steeds de moeite van het beluisteren waard, en de box met Songbooks is een absolute aanrader.

Ella sings The Duke Ellington Songbook, opgenomen in 1957, is een buitenbeentje in die reeks, omdat Ellington en zijn orkest Ella hier ook begeleiden, en die combinatie staat garant voor superieure muziek. Fitzgerald voelt zich duidelijk op haar gemak bij Ellington en zijn orkest, en zoals altijd zijn haar frasering en superieure timing een genot om naar te luisteren. En ze had lef, ze durfde ook hier volledig los te gaan in een geïmproviseerde scat waar de solisten van Ellington waarschijnlijk met grote bewondering naar hebben staan kijken.

Ik laat hier drie fragmenten horen van de eerste cd van de drie cd’s die dat Ellington Songbook telt, maar dan heb je al een aardig beeld van wat Ella Fitzgerald samen met Duke Ellington kon bewerkstelligen. De songbooks zijn op veel plekken te vinden, soms in verschillende boxjes, en soms heel goedkoop. De moeite waard om er even voor te speuren, want deze klassieker kun je jezelf eigenlijk niet ontzeggen.

  • Ella Fitzgerald sings the Duke Ellington Songbook

Luister hier naar een paar fragmenten:

ella fitzgerald & duke ellington - rockin' in rhythm     
ella fitzgerald & duke ellington - i ain't got nothin' but the blues     
ella fitzgerald & duke ellington - cotton tail