Fie Schouten speelt basklarinet, solo, en maakt muziek die je niet als achtergrondmuziek kunt gebruiken. Maar als je bereid bent er voor te gaan zitten en met aandacht te gaan luisteren, dan heb je met Ladder of Escape een geweldig muzikaal avontuur te pakken, met ongehoord spannende muziek, die liefst niet te zacht moet worden beluisterd, want die basklarinet, die moet je voluit tot je door laten dringen, ook en juist in de bijna gefluisterde delen.

Er staan vijf composities op dit album, twee van gevestigde moderne grootmeesters – Mauricio Kagel en Karlheinz Stockhausen, die overigens prachtige stukken van een kleine dertien minuten elk laten horen, en drie stukken van jongere componisten, Rozalie Hirs, Robin de Raaff en Unsuk Chin, die voor ander, maar zeker niet minder werk zorgen. Voor liefhebbers van de avantgarde die bereid zijn met open oren te luisteren is dit een ware tractatie, want Fie Schouten laat niet alleen horen dat ze de basklarinet op een virtuoze manier kan bespelen, ze laat ook horen dat intelligente avantgarde ook met emotie en gevoel gespeeld kan worden.

Je zit soms op het puntje van je stoel, omdat Schouten de spanning er perfect weet in te houden. Het is eigenlijk ondoenlijk om fragmenten te laten horen, omdat de zorgvuldige spanningsbogen van deze muziek niet doorbroken kunnen worden, maar als je een fragment beluistert kun je wellicht toch een beetje een indruk krijgen van het avontuurlijke muzikale landschap waar je je in begeeft als je met Schouten op pad gaat.
Een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.