Claude Debussy overleed in 1918 in Parijs, dat is net iets meer dan honderd jaar geleden. Hij was een van de eerste klassieke componisten die wat breder om zich heen gingen kijken, en die jazz en wereldmuziek (gamelan bijvoorbeeld) in zijn composities ging verwerken. Toen bassist Florain Dohrmann op de radio een pianostuk van Debussy hoorde dacht hij eerst dat het een onbekende opname van Bill Evans was, maar het bleek La fille aux cheveux de lin van Debussy te zijn.

Dat was voor Dohrmann de inspiratie om Debussy te gaan spelen met een jazzkwartet. Een logische stap, die de cirkel op een bepaalde manier mooi rond maakt – Debussy die voor zijn klassieke composities inspiratie uit de jazz haalt, jazzpianisten als Bill Evans die weer door Debussy geïnspireerd worden en nu Debussy’s muziek naar de jazz. Dohrmann speelt al een jaar of twintig in het klassieke David Orlowsky Trio (met een gitarist en een klarinettist) maar heeft hier een standaard jazzkwartet samengesteld met een paar topmusici – Dohrmann speelt zelf contrabas, Joachim Staudt speelt atsaxofoon en basklarinet, Christoph Neuhaus speelt gitaar en Lars Binder drums.

De composities van Debussy zijn vaak heel goed terug te horen, maar de vier mannen improviseren er ook lustig op los, hoewel ze steeds de sfeer van Debussy vast proberen te houden, wat betekent dat het wat mij betreft soms nog net een tikje te braaf is. Maar ze zijn regelmatig wel heel erg goed op dreef, en dan geven ze Debussy wel een heel erg mooie draai.

  • Florian Dohrmann – Blank Page – New Impressions of Debussy – Mochermusic
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Blank Page

Luister hier naar een paar fragmenten:

florian dohrmann - clair de lune     
florian dohrmann - l'apres-midi d'un faune     
florian dohrmann - la fille aux cheveux de lin     
florian dohrmann - valse blue