Het Portugese Garuda Trio bestaat uit altsaxofonist Hugo Costa, die tegenwoordig vanuit Rotterdam opereert, contrabassist Hernâni Faustino en drummer João Valinho. Dit keer worden ze bijgestaan door pianist Rodrigo Pinheiro, en samen geven ze het begrip free jazz weer een geheel eigen invulling.

Op het album Tongues of Flame, dat in juli 2022 in Lissabon werd opgenomen in de Namouche studios hoor je drie stukken die goed laten horen hoe spannend ze het kunnen maken met zijn vieren. Het begint in Raw met het aftasten en verbinding zoeken met elkaar, terwijl je merkt dat ze steeds scherp op elkaar blijven letten.

Dat komt in het titelnummer tot uitbarsting in een geweldige muzikale clash van karakters die stevig met elkaar in discussie gaan. Als luisteraar moet je goed je kop erbij houden hier, maar dat loont absoluut de moeite, want deze vier weten heel goed wat ze doen.

Uit het derde stuk, If We Dance, pluk ik een klein fragment waarin de drummer en de contrabassist een muzikaal gesprek met elkaar aangaan, en dan hoor je dat ze ook intiem en ingetogen kunnen spelen, terwijl het ook daar heel spannend blijft. Muziek voor luisteraars met open oren, die bereid zijn vaker naar een album te luisteren als het in eerste instantie wat weerbarstig lijkt. Uiteindelijk word je als luisteraar rijkelijk beloond.

Luister hier naar een paar fragmenten: