Adrian Northover op alt- en sopraansaxofoon, Marcio Mattos op cello en elektronica en Marilza Gouveau zang. Free jazz, pure improvisatie, waarbij de enige regel is dat je goed naar elkaar luistert. Gouveau gebruikt haar stem als een muziekinstrument, met soms verbluffende resultaten, Mattos weet alles uit de cello te halen wat er in zit en wat je nooit had gedacht dat er in kon zitten en Northover is een absolute tovenaar op de saxofoon.

Voor de een is het chaotische piepknormuziek, voor mij is het muziek die me op het puntje van mijn stoel brengt, want deze drie spelen zo verschrikkelijk mooi samen en maken het zo ongehoord spannend dat ik alleen maar met open mond kan zitten luisteren. Muziek waar ik helder van geest van word, omdat hij teruggaat naar de basis van wat muziek is, de kern van muziek. Adembenemend mooi, onweerstaanbaar grappig en verrukkelijk energiek. Een absolute aanrader voor iedereen met open oren.

  • Gouveau, Northover & Mattos – Cájula – FMR Records FMRCD578-0520

Ik laat je hier drie fragmenten horen, twee uit de langste composities (Cájula duurt bijna zeventien minuten, Cross Flow bijna eenentwintig minuten) en het laatste stukje uit het slotnummer Frozen Time:

gouveau, northover & mattos - cájula     
gouveau, northover & mattos - cross flow     
gouveau, northover & mattos - frozen time