Heritage betekent zoveel als erfenis, en de Heritage Blues Orchestra grijpt dan ook terug op de wortels van de blues, waar voor hun de gospel bij hoort, en waar ook blazers bij komen kijken. Het opmerkelijke van deze band is dat ze juist helemaal niet oubollig of retro klinkt, maar juist helemaal van deze tijd. Zoals je wereldfusie hebt en americana, heeft deze band alle elementen van jazz, blues, gospel, work songs, spirituals, country en wat ze verder nog konden omwerken tot hun versie van de blues verwerkt tot hun eigen unieke Heritage Blues.

Dat leverde een dampend, bezwerend en meeslepend album op waar bluesliefhebbers weer een hele tijd mee verder kunnen. De kern van de band wordt gevormd door gitarist en zanger Bill Sims en zijn dochter Chaney (zang) en zanger en gitarist Junior Mack. De kracht van die drie zit in het samenspelen, waarbij geen van de drie zo nodig op de voorgrond lijkt te hoeven. Dat betekent dat er magnifiek driestemmig gezongen wordt, terwijl ook de solostemmen indrukwekkend onder je huid kunnen kruipen.

Als je de New Orleans-blazers hoort denk je wellicht dat de band uit het diepe zuiden komt, maar ze kennen elkaar uit New York, en hebben al een ruime muzikale geschiedenis. De rest van de band bestaat overigens ook uit toppers. Luister maar eens naar de fantastische mondharmonica van Vincent Bucher en de subtiele maar buitengewoon goede drummer Kenny “Breedy Eyes” Smith. Een geweldig album, en een sublieme live-band.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren: