Halloween was ooit een gelegenheid om de doden, heiligen en martelaren te gedenken, maar tegenwoordig is het een merkwaardige feestdag geworden waarin het ouderwetse, knusse griezelen centraal staat. De uitgeholde pompoen met een gezicht en een kaarsje erin was ooit bedoeld om het kerkhof te bezoeken op allerheiligen en allerzielen, toen er nog geen elektrisch licht was, maar voor kinderen was dat toen waarschijnlijk al redelijk griezelig, bij kaarslicht over een kerkhof lopen.

Als je nu een Halloweenfeestje wil organiseren, met veel kaarsjes en een ouderwets griezelsfeertje, dan moet je eigenlijk deze cd van Document Records erbij pakken. Ze hebben de grappigste griezeligste jazz en blues tussen 1925 en 1961 bij elkaar gesprokkeld, en daar zitten een paar fraaie juweeltjes tussen, zoals de allermooiste versie van I Put A Spell On You die Screamin’ Jay Hawkins ooit opnam – dit is de kale oorspronkelijke versie die hij met het Leroy Kirkland Orchestra opnam in 1956. Muddy Waters zit erbij, met zijn versie van Got My Mojo Working uit 1957, Louis Armstrong met het Jimmy Dorsey Orchestra, die in 1936 Skeleton in the Closet zingt (je ziet hem op het hoesje van het album).

En er zitten een paar onbekende juweeltjes tussen, zoals de acapellagroep The 5 Jones Boys (je hoort hier geen enkel muziekinstrument) met Mr Ghost Comes to Town. Heerlijk! Meer verrassingen: St Louis Bessie met Ghost Creepin’ Blues en slidegitarist Casey Bill Weldon met Jinx Blues. Of Johnny Fuller met het Bo Diddley-achtige Haunted House uit 1960. Twintig nummers in totaal, ruim een uur. Hier kun je wel een feestje mee bouwen! Hoewaaahaahaaa!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.