Hot Club of Baltimore begon in 2012 als een gitaarduo, maar het groeide al snel uit tot een band die een aantal van de beste spelers uit Baltimore en omgeving aantrok. Iedereen die geïnteresseerd was in de akoestische gypsy swing die Django Reinhardt zo’n tachtig jaar geleden uitvond kwam er bij, lijkt het wel. Dat leidde tot een band die soms bijna een big band leek, met in dit geval ook nog eens een geweldige zangeres, die terecht speciaal genoemd wordt: Alexis Tantau.

Tantau begint met een klein huzarenstukje – ze zingt Edith Piaf’s La Vie en Rose op een manier die mij helemaal stil kreeg, en ook nog eens in het Frans. Ze blijkt overigens haar hand ook niet om te draaien voor Duits, luister maar eens naar het geweldige Ständchen, met fraaie rollende r’en. Dat is overigens een stuk van Brahms, dat hier heel mooi een swingbewerking krijgt. Heerlijk, heerlijk.

Hot Club of Baltimore maakt verrukkelijke, aanstekelijke knusmuziek, een tikje melancholiek, en swingt daarbij als de hel, waarbij Tantau steeds geweldig als sfeermaker functioneert. Dat geldt ook voor Sweet Georgia Brown, waarvan je zou denken dat het nou zo langzaamaan wel doodgespeeld zou zijn – hier klinkt het weer lekker fris en aanstekelijk. En dat geldt eigenlijk voor alle evergreens die ze spelen, van C’est si bon tot I Can’t Give You Anything But Love, en zelfs Reinhardt’s Nuages durven ze aan, en ook daar maken ze een mooi eigen energiek stuk van. Petje af.

Luister hier naar een paar fragmenten:

hot club of baltimore feat alexis tantau - la vie en rose     
hot club of baltimore feat alexis tantau - ständchen     
hot club of baltimore feat alexis tantau - sweet georgia brown