Jaune Toujours is een unieke Brusselse rootsrockwereldjazzfusionfolkband die al vele jaren op muzikaal avontuur is. Hun basis ligt in de Belgische fanfare en folk, maar ze roeren daar onbekommerd verschillende soorten wereldmuziek doorheen, rock, jazz en wat al niet meer. Het resultaat is absoluut onweerstaanbaar.

Op hun nieuwe album Routes verrassen ze opnieuw op vele fronten, waarbij we even beginnen met het boekje dat de cd verpakt, want dat is al een bijzondere verrassing op zich – het is namelijk een subliem fotoboek, op klein formaat weliswaar, maar een juweel dat we gemakkelijk onder de rubriek “fotoboeken” apart zouden kunnen bespreken. Het blijkt om foto’s te gaan die gemaakt zijn door Théophane Raballand, de drummer van de band, die zich hier dus als groots dubbeltalent ontpopt. Klasse. De foto’s zijn overigens allemaal gemaakt op tournee met Jaune Toujours.

Dan het album zelf. De teksten zijn altijd van Piet Maris, de frontman en zanger van de band (hij speelt ook accordeon en melodica), terwijl hij meestal ook voor de muziek zorgt, vaak samen met andere bandleden. Théophane Raballand noemden we al, op drums en percussie, Matthieu Verkaeren op staande bas, Mattias Laga op sopraansax, klarinet en basklarinet, Piet’s broer Bart Maris op trompet, en Dirk Timmermans en Yves Fernandez beide ook op trompet.

Piet Maris zingt steeds soepeler en makkelijker, lijkt het wel, en net zo gemakkelijk in het Frans als in het Nederlands of het Engels. Er spelen ook wat opmerkelijke gasten mee op dit album, zoals de Gangbé Brass Band op percussie en horns in Ciel Orange, Katia en Milka Pohlodkova op zang in Petit Chateau, Samson Okbo op krar, Martial Ahouandjinou op trombone en Lula Maris op zang.

Dat alles maakt het album nog een stuk rijker dan de platen van Jaune Toujours altijd al waren, want de band zocht het avontuur altijd al op. De passie, de warmte, de swing, het sleept je allemaal heerlijk mee. Routes is een subliem album van een absolute topband die hier volledig op stoom is. Superbe!

  • Jaune Toujours – Routes – Choux de Bruxelles CHOU 1303 – distr Music & Words

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      jaune toujours - c'est parti (à la rencontre des gents perdu)

      jaune toujours - international movers of the heart

      jaune toujours - ciel orange