Javier Alcántara is gitarist en componist, en anders dan kje welllicht zou verwachten bij zijn Short Stories Band maakt hij geen liedjes zoals singer/songwriters die maken. Zijn derde album Ikigai doet eerder denken aan een van de suites van Duke Ellington, toen die steeds meer wereldmuziek-elementen in zijn big band toeliet.

Ikigai is een Japans begrip dat staat voor “de zin van het leven” en deze Ikigai is een jazzrocksuite, geschreven voor een bijzondere band die samengesteld is uit Spaanse en Portugese topmusici, die de muziek van Alcántara perfect uitvoeren. Saxofonist Pedro Cortejosa komt uit Cadiz en is zelf ook componist, Pablo Romero is een pianist met een flinke staat van dienst. Uit Lissabon komen Goncalo Sousa op mondharmonica, Andé Ferrera op contrabas, en André Motta op drums en tenslotten zanger Joao David Almeida.

De composities zijn fraai, de solo’s altijd verrassend, de arrangementen subliem en de improvisaties laten horen dat de band het geweldig naar zijn zin heeft, en dat hoor ik altijd graag. Mooi groeiplaatje.

  • Javier Alcántara – Short Stories Band – Ikigai Suite – Youkali Music – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Ikigai

Luister hier naar een paar fragmenten:

mission     
passion     
love