Ik heb altijd al een zwak gehad voor voor het klassieke jazz-pianotrio – een pianist, een drummer en een bassist die samen muziek maken. Het mooie is dat ze zich nergens achter kunnen verschuilen, als je met zijn drieën bent moet je gewoon alledrie verrekte goed zijn, anders werkt het niet. Meestal gaat alle aandacht uit naar de pianist, of dat nu Ramsey Lewis is of Ahmad Jamal, dat maakt niet uit, maar het trio is pas echt goed als zowel de bassist als de drummer een echte groepsspeler is die bovendien af en toe kort maar subliem kan soleren

Jo Kaiat kun je een globetrotterpianist noemen – op zijn vorige albums nam hij ons mee naar Mali, India en New York, en dat kon je ook echt goed horen. Dit keer, op het album Come to my world, gaan we naar Israël. Daar speelde hij met de virtuoze bassist Avishai Cohen en de geweldige drummer Noam David. Op sommige nummers kwamen daar bassist Gilad Abro en drummer Ilan Katchka bij.

De tien composities, waarvan er negen door Kaiat geschreven werden (de tiende, Beer Bassadeh, is een traditioneel Hebreeuws nummer) werden ook allemaal door hem gearrangeerd, en meteen in de eerste tonen van het openingsnummer, Avishai, is al duidelijk dat hij een muzikale brug wil bouwen tussen oost en west, Afrika en Europa. Opmerkelijk genoeg klinkt deze avontuurlijke muziek meteen al tijdloos, en tegelijk ook heel erg van nu. Verrukkelijk pianospel, maar die bassisten en die drummers zijn ook fenomenaal, en die maken het wel echt helemaal af. Subliem plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten:

jo kaiat - avishai     
jo kaiat - koreduga la joie     
jo kaiat - beer bassadeh