Ik heb een zwak voor het klassieke jazz-pianotrio – een pianist, een drummer en een bassist. Als die een beetje goed en avontuurlijk spelen ben ik helemaal verkocht, en ik blijf zelfs albums van Ahmad Jamal en Ramsey Lewis uit de jaren vijftig en zestig draaien omdat ik er voor eeuwig verknocht aan ben geraakt.

John Colianni is ook zo’n pianist die met een sublieme subtiele bassist, Boots Maleson en een al even subtiele, perfecte drummer Bernard Linnette kleine wondertjes weet te verrichten op de vierkante centimeter. De drie mannen zijn volledig op elkaar ingespeeld, maar spelen geen moment op routine – ze luisteren goed naar elkaar, vullen elkaar aan, praten muzikaal met elkaar en blijven tussendoor op een verrukkelijke manier zachtjes swingen.

Ahead of the Crowd bevat vijf kwartier muziek uit de American Songbook als Cole Porter’s I Get a Kick out of You, jazzklassiekers als Count Basie’s One O’Clock Jump, bluesjes, wat oude R&B hits als One Mint Julep en een paar eigen composities van Colianni als Ding Ding. Alles sluit naadloos op elkaar aan, en de hele cd voelt als één schitterend, aaneengesloten optreden aan. Als je, net als ik, houdt van een echt goed jazzpianotrio is dit een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten:

the john colianni trio - i get a kick out of you     
the john colianni trio - ding ding     
the john colianni trio - one mint julep     
the john colianni trio - one o'clock jump