Zanger en mondharmonicaspeler Johnny Mastro vormt samen met gitarist Smoke de kern van de band Johnny Mastro & Mama’s Boys. Snoeiharde Chicagoblues in de stijl van Muddy Waters en Elmore James – muziek die overigens na al die jaren ook nog steeds staat als een huis, energiek en met een onverwoestbare kracht en soul.

Elmore James for President blijkt al hun dertiende album te zijn, dat zelfs hun vijfentwintigjarig jubileum markeert. Niet dat er ook maar iets van slijtage of roest te merken valt, want de mannen gaan er stevig op los – als je een pittige adenalinekick nodig hebt ben je hier aan het juiste adres! Sinds een jaar of tien gebruikt de band New Orleans als uitvalsbasis, en ook dat kun je terughoren in hun speciale vorm van bluesrock.

Johnny Mastroviogianni komt eigenlijk uit New York, begon zijn muzikale loopbaan in Californië en kwam thuis in New Orleans met Chicagoblues. Mooi toch? De titel van het album geeft wel aan waar de inspiratie voor een dele vandaan komt, maar opmerkelijk genoeg staat er geen enkel nummer van James op de plaat, wel vinden we er schitterende rauwe uitvoeringen van nummers van Lazy Lester, Hound Dog Taylor en Sonny Boy Williamson. De eigen nummers zijn trouwens minstens zo goed, en het is mooi om te horen hoe Mastro en Smokehouse Brown elkaar uitdagen en hoe die duels de muziek steeds nog spannender maken. Luister maar eens naar het opwindende Rampart Street, dan weet je meteen wat ik bedoel.

Mocht je na het beluisteren van de fragmenten denken dat je hier met een forse band te maken hebt – naast Smoke op gitaar en Mastro op mandharmonica en zang hoor je alleen nog drummer Jimmy Goodall en John Fohl op baritongitaar (!) . Alles live in de studio opgenomen. Volumeknop naar rechts en je adrenalinekick is gegarandeerd.

Luister hier naar een paar fragmenten: