Baptized in the mud, haar vorige album, was nog een mix van blues, gospel en swamp, maar op haar nieuwe album Goin’ Gone laat de Canadese zangeres, gitariste en liedjesschrijver Kat Danser alles los en wordt de muziek nog meer laid-back en relaxter dan ze toch al was, en komt er wat jazz en folk bij – een sax hier, een mandoline daar – , en het past allemaal perfect bij Danser’s volstrekt unieke eigen vorm van de blues.

Het is alweer haar vijfde album, en opnieuw een samenwerking met producer en multi-instrumentalist Steve Dawson, die ook hier weer geweldig op dreef is. Danser heeft een Pools-Gypsy achtergrond, en op de een of andere manier hoor je ook dat terug in haar muziek, waardoor de term Americana hier niet helemaal voldoet. De vroege akoestische countryblues van het diepe zuiden van de Verenigde Staten komt nog het dichtste bij als je haar muziek zou moeten omschrijven.

Van de tien nummers op dit nieuwe album schreef Danser er acht zelf, en eigenlijk zijn dat eerlijk gezegd meteen ook de beste nummers. De arrangementen zijn fantastisch, het gitaarwerk van Danser subliem, de liedjes zijn niet alleen goed maar ook intelligent, en de passie voor de blues maakt het tot een dampend, stomend plaatje. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten:

kat danser - goin' gone     
kat danser - memphis tennessee     
kat danser - light the flame