Klatwerk3 is de naam van het klassieke jazztrio van de Groninger pianist Boelo Klat. Who Are You is misschien wel Klat’s meest persoonlijke album tot nu toe, met composities geschreven na een scheiding, maar met een lichtheid en een transparantie die doen vermoeden dat het goed gaat met Klat.

Boelo Klat is een bijzondere pianist, die weerbarstige muziek maakt die tegelijk soepel swingt, en waarin je als luisteraar steeds op het puntje van je stoel blijft zitten omdat de muziek zowel heel spannend als heel licht en luchtig kan zijn. Zwart en donker als natte Groninger klei, maar dan ook weer overgaand in prachtige, vloeiende lyrische melodieën. Luister maar eens naar het fragment uit Voor Erika, hoe mooi daar naar het thema toegewerkt wordt en hoe prachtig die melodie de luchten doet openbreken. Heerlijk.

Maar Klat kan ook subtiel een vlinder uit zijn vleugel laten opstijgen, waarbij hij aan zijn piano meer dan genoeg lijkt te hebben. Bassist Rico de Jeer en drummer Ancel Klooster voelen Klat’s muziek overigens feilloos aan, en maken er samen met hem al improviserend een magnifiek doorwrocht album van. Muziek die om aandachtige luisteraars vraagt, die vervolgens beloond worden met een onverwoestbaar goed humeur.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      voor erika

      zie zo (1)

      butterfly

      who are you