Klatwerk3 is het trio van pianist Boelo Klat, en Eye Opener is de vierde cd van dit opmerkelijke trio, en de eerste met bassist Ruud Vleij. Het album is tot stand gekomen dankzij crowdfunding, en het is meteen ook het beste album dat het trio tot dusver heeft opgenomen, want Klat lijkt met elk album beter te worden. Als componist is hij ook hier weer buitengewoon goed op stoom, met elf sublieme composities, die aangevuld werden met twee korte stukken van drummer Ancel Klooster en contrabassist Ruud Vley. Het album begint en eindigt met een cover – de opener is een bijna onherkenbaar Piano Man van Billy Joel, de afsluiter is het overbekende Moon River. Beide stukken weet Klat volledig naar zijn hand te zetten, op een manier waar je als luisteraar alleen maar met open mond van bewondering naar kunt luisteren.

Maar het zijn niet alleen die covers waarin Klat en consorten laten horen dat ze van internationale topklasse zijn. Een nummer als New York sprankelend noemen zou het bijvoorbeeld ernstig tekort doen – het is een compositie die zich meteen in je geheugen nestelt (wat overigens voor veel meer van Klat’s composities geldt) en waar je instant een goed humeur van krijgt. Dat heeft met dat sprankelende te maken, maar ook met de vloeiende, soepele manier van spelen van Klat en zijn sublieme begeleiders, die overal het perfecte evenwicht weten te vinden tussen spanning, een lichte weerbarstigheid en heerlijke melodietjes.

Walk like Monk zou je kunnen beschouwen als een ode aan pianist Thelonious Monk, maar het stuk is vrolijker en toegankelijker dan veel van Monk’s muziek, terwijl het tegelijkertijd net zo ingenieus in elkaar steekt. Dat is knap, en het geeft ook aan wat de muziek van Klatwerk3 zo aantrekkelijk maakt. We hoorden al iemand zeggen: “Ik hou eigenlijk helemaal niet zo van dit soort jazzpianogepriegel, maar dit is toch wel héél erg leuk!”, en na twee keer luisteren: “Ik geloof dat dit een van mijn favoriete cd’s aan het worden is!”

Ingenieuze, intelligente, licht weerbarstige en steeds bijzonder spannende jazz, die soepel en vloeiend gespeeld wordt en die je meteen meezuigt, dat is de muziek van Klatwerk3, en op Eye Opener krijg je maar liefst vijf kwartier muziek zonder ook maar één zwak moment. Een absolute aanrader!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.