Van Ede Staal moet je met je tengels afblijven, dat is in Groningen een veelgehoorde kreet, want de liedjes van deze legendarische Groninger singer/songwriter zouden nooit mooier kunnen klinken dan zoals ze door hem zelf gezongen zijn. Nu zijn er in het verleden al een paar geslaagde pogingen gedaan om de liedjes van Staal een nieuw leven te geven, onder meer heel verrassend door de Limburgse zanger Paul van Loo, die de Grunneger liedjes in het Limburgs vertaalde.

Zangeres Marieke Klooster en jazzbassist Philip Baumgarten pakken het radikaal anders aan – ze arrangeerden Staal’s liedjes tot swingende jazz-standards, en dat blijkt verrassend goed uit te pakken – dan blijkt dat die liedjes van Staal niet alleen goed door een vrouw gezongen kunnen worden, maar dat ze van een jazzy arrangement ook nog eens een echt nieuw leven kunnen krijgen.

Anders dan de uitvoeringen van Ede Staal zelf? Zeker. Maar in de geest van de liedjes uitgevoerd, ook zeker. En het mooie voor Staal-liefhebbers moet toch zijn om te merken dat de liedjes van hun idool ook een ingrijpende bewerking met glans kunnen doorstaan. Er wordt nu zelfs een geheel nieuw en breder publiek aangeboord dat anders wellicht nooit naar die liedjes had geluisterd.

Klooster en Baumgarten met zijn trio hebben een mooi stuk werk verricht, want elk liedje op deze cd (helaas nog maar zeven titels) overtuigt volledig. Voor niet-Groningers: als je een klein beetje je best doet is dat Gronings heel goed te volgen!

Luister hier naar een paar fragmenten: