Lama is een internationaal jazztrio, rond de Rotterdamse Portugees Gonçalo Almeida, die niet alleen bas speelt en voor effecten en loops zorgt, maar die ook de meeste composities voor de band aanlevert. Op The Elephant’s Journey (de titel is ontleend aan een boek van Saramago, zoals de meeste titels naar literatuur verwijzen) komt alleen de compositie Murakami van de Canadese drummer Greg Smith.

Trompettiste en flügelhornspeelster Susana Santos Silva is op dit album niet de enige blazer – de Belgische klarinettist Joachim Badenhorst laat horen dat hij perfect bij deze band past, want zijn muzikale “gesprekken” met Santos Silva zijn steeds van een ongehoorde schoonheid, terwijl hij op zijn klarinet en basklarinet ook geweldig solistisch los kan gaan, zonder het groepsgeluid uit het oor te verliezen.

Gecomponeerde muziek en improvisatie zijn magnifiek in evenwicht hier, en Almeida laat horen dat hij, naast een veelzijdig bassist, ook een sublieme componist is. En wat mij betreft mag Badenhorst gewoon volwaardig lid van Lama worden, want deze twee blazers samen zijn een “match made in heaven”. Mooi mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten:

lama + joachim badenhorst - a hunger artist     
lama + joachim badenhorst - crime & punishment     
lama + joachim badenhorst - the elephant's journey     
lama + joachim badenhorst - don quichote