Marcel Roelofs noemt de muziek van saxofonist Luc Houtkamp “Europese improvisatiemuziek voor gevorderden” en voegt daar aan toe: “U bent gewaarschuwd.” Laten we dan maar even met de deur in huis vallen en je het eerste stuk laten horen van The Malta Sessions, dat Houtkamp opnam samen met de Duitse gitarist Hannes Buder:

houtkamp en buder - zejtun     

Eén ding is dan meteen duidelijk: dit is geen muziek om lui bij achterover te gaan leunen. Je bent als luisteraar meteen klaarwakker en je hoort twee musici die op scherp staan en elkaar op een felle manier aan het uitdagen zijn. Oren open dus, en gewoon met aandacht luisteren. Halverwege de sessions hoor je dit:

houtkamp en buder - naxxar     

Ze weten de spanning er dus nog steeds goed in te houden. En dat geldt eigenlijk voor de hele sessie – er is geen saai moment te bekennen, en dat betekent ook dat je als luisteraar steeds op het puntje van je stoel zit. Lui luisteren is er niet bij, hier wordt echt aandachtig luisteren van je gevraagd, en als je dat op kunt brengen is dit helemaal geen muziek voor gevorderden, maar gewoon muziek voor iedereen met open oren en de bereidheid om te luisteren. Hier nog een fragment uit het laatste nummer van de sessies:

houtkamp en buder - hamrun     

Spannende improvisatiemuziek, die misschien nog wel beter klinkt bij een live optreden. Luc Houtkamp treedt tijdens de ZomerJazzFietsTour 2017 op zaterdag 26 augustus op in het kerkje van Oostum, met de Britse pianist Steve Beresford en de Duitse slagwerker Martin Blume, om 13.30 en om 14.45 uur.