Het Maggid Quartet is een Belgisch gezelschap met een opmerkelijke bezetting van viool, accordeon, staande bas en percussie, waarbij vooral het intensieve samenspel tussen viool en accordeon opvalt – soms gaan ze bijna onopgemerkt in elkaar over, vaak gaan ze een buitengewoon spannend muzikaal gesprek met elkaar aan. Violist Nicolaas Cottenie en accordeonist Jonas de Rave blijken in dit gezelschap niet gewoon ondersteund te worden door een ritmesectie, want bassist Ruben Lamon en percussionist Robbe Kiekens blijken virtuozen die nadrukkelijk aanwezig zijn en die veel meer doen dan alleen ondersteuning bieden.

Luister alleen maar eens naar de spannende manier waarop Bith Anneth wordt opgestart, wat overigens een compositie is van de eigenzinnige jazzrockpionier John Zorn. Dit opmerkelijke folkjazzkamermuziekkwartet maakt er iets geheel eigens van, en ik vermoed dat Zorn er bijzonder tevreden mee zal zijn.
Drie van de andere sterke composities zijn van accordeonist Jonas de Rave, voor de rest hoor je verbazend genoeg traditionals uit de oosteuropese joodse traditie. Verbazend genoeg, zeg ik, want de muziek klinkt niet echt traditioneel, maar juist vernieuwend en experimenteel, al blijven hun wortels duidelijk hoorbaar. Die wortels liggen niet alleen in de klezmer, de jazz, de folk en de klassieke muziek, maar je hoort hier de halve wereld terug als je goed luistert.

Het Maggid Quartet maakt er, kortom, een avontuurlijke muzikale reis van, waarbij je als luisteraar op het puntje van je stoel zit, met name vanwege het fenomenale, sublieme samenspel van deze vier virtuoze musici. Een absolute aanrader!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.