Mahogany Frog is een Canadese jazzrockband. In The Electric Universe is hun zevende album, en ze hebben er zes jaar over gedaan om hem te maken. Instrumentale elektro-psychedelica, zo zou je hun intelligente vorm van jazzrock misschien og het beste kunnen omschrijven. Lange nummers waarin heel veel gebeurt, en waarin je ook na een achtste draaibeurt nog van alles in ontdekt.

Grooves, rare ritmes, maar ook fraaie melodieuze stukken, herhalingen die net even anders uitpakken, gelaagdheid, fraaie structuren – kortom, er valt voor een liefhebber met open oren heel wat te ontdekken hier. Humor zit er ook in overigens.

De groep bestaat uit Graham Epp, gitaar, keyboards, elektronica, trompet, Jesse Warkentin, gitaar, keyboards, elektronica, Scott Ellenberger bas, keyboards, elektronica, trompet en Andy Rudolph drums, keyboards en elektronica. De inspiratie komt, maar dat kun je, als je goed oplet wel horen, uit de psychedelica van de jaren zestig, progressive, fusion en jazz uit de jaren zeventig, exotica uit de jaren vijftig, elektronica en ambient/experimentalisme. Ze maken er in ieder geval hun volstrekt eigenzinnige eigen muziek mee. Mooi avontuurlijk plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten: