Ik heb al heel lang een zwak voor het klassieke jazz-pianotrio, waarbij een pianist door een drummer en een bassist ondersteund wordt. Dat begon met een paar platen van Ahmad Jamal, behoorlijk wat decennia geleden, maar ik heb zelfs een zwak voor het Ramsey Lewis Trio, moet ik bekennen.

Marco Mezquida brengt dit specifieke jazz-genre hier op zijn album Talisman weer een stap verder, want hij heeft niet alleen de sublieme drummer en percussionist Aleix Tobias in zijn trio, in plaats van een bassist hoor je hier de cellist Martin Meléndez, en dat naakt het allemaal net weer even wat verfijnder en fraaier.

Bovendien is Mezquida klassiek geschoold, dus in zijn jazzcomposities hoor je duidelijke echo’s van Chopin en Ravel, en ook de klassieke muziek uit zijn eigen land, het Iberisch gebied, hoor je terug in deze fenomenaal mooie composities. Tel daar een virtuoze pianist bij op, die bovendien weet hoe je moet swingen en hoe je melancholie in je muziek moet brengen, en je hebt mij helemaal mee. En dan dat trio, dat samenspel! Fenomenaal.  Een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten: