Njet Njet 9 is een kleine, negenkoppige, Zweedse bigband die haar inspiratie duidelijk bij mensen en groepen als Frank Zappa en Weather Report vandaan heeft gehaald. Intelligente jazzrock dus, waarbij ze dan ook nog af en toe eens een rapper erbij uitnodigen of een zangeres. Maar persoonlijk vind ik hun instrumentale composities verreweg het sterkste, want daar gaan ze inderdaad verder op de weg die ooit begon bij Duke Ellington, en die door Joe Zawinul en zijn Weather Report finaal opengebroken is terwijl Zappa alle mogelijke muziekstromingen door elkaar mengde op een intelligente en spannende manier.

Ville Kytällä is de keyboardspeler en componist van de band en tevens bandleider, en dit is al hun derde album, dus dat belooft wat – een jonge, gretige band die al zo goed is.

Njet Njet 9 maakt intelligente en spannende muziek, met fraaie blazers-arrangementen, verrassende tempowisselingen en ritmes, en naast veel vrolijkheid en humor ook een mooi melancholiek geluid en composities met mooie spanningsbogen. Heerlijke muziek, kortom.

Luister hier naar een paar fragmenten:

njet njet 9 - taikuri     
njet njet 9 - send in the piglets     
njet njet 9 - silent shout