Reverend Freakchild is geen echte donminee, hoewel hij filosofie en theologie gestudeerd heeft en ooit in een gospelkoor heeft gezongen. Hij zegt zelf boeddhist te zijn, maar hij laat ook zien over een goed gevoel voor humor te beschikken, dus ik vermoed dat we veel met een korreltje zout moeten nemen.

Wat in ieder geval dik in orde is op het album Hillbilly Zen-Punk Blues is de muziek, want de Reverend speelt een fantastische partij (resonator) gitaar, zingt uitstekend en schreef een aantal ijzersterke liedjes. Uit de opener All I Got is Now kun je al wel een beetje opmaken dat hij niet zo’n prekerig type is, en dat relativeren hem wat beter afgaat als hij zingt: “Yesterdays are history, tomorrows are a mystery and all I got is now, but I keep forgetting”. De blues wordt in een nummer als Tears of Fire pure, broeierige swamprock, en dat soort stevige nummers wordt afgewisseld met opmerkelijk fijnzinnige instrumentaaltjes als Lullaby, dat wel uit een muziekdoosje lijkt te komen.

De zang en het virtuoze gitaarspel van Reverend Freakchild staan centraal op dit geweldige album, maar vergeet de band niet, want de mondharmonica van Hugh Pool is af en toe hartverscheurend sterk terwijl hij ook nog lapsteel speelt, en bassist Tugboat Eustis en drummer Chris Parker zijn gewoon heel goed. Laat je dus niet misleiden door de merkwaardige naam van deze man of de misleidende titel van het album, want dit is gewoon een bluesy Americanaplaat van absolute topklasse!

Luister hier naar een paar fragmenten

all i got is now     
keep on trucking     
lullaby     
tears of fire