Rick, Rick en Richie, drie mannen met vrijwel dezelfde voornaam, maar ze maken toch muziek die anders is, al kun je rustig zeggen dat ze alledrie even intens muziek maken.

Rick Shea – Sweet Bernadine

Rick Shea is een verhalenverteller, en een van de bevlogen soort. Zijn verhalen gaan over verlopen steden, zoals het titelnummer van zijn achtste soloalbum Sweet Bernadine over San Bernadino, of over underdogs die het in deze economische crisis extra moeilijk hebben. Mariachi Hotel is een ode aan een gebouw in Los Angeles uit eind negentiende eeuw dat nu voor veel geld moet worden opgeknapt om het voor vijftig huurders bewoonbaar te maken. Shea schrijft kortom prachtige liedjes die je bijblijven, en hij heeft een band om zich heen staan die die liedjes perfect speelt: drummer Don Heffington, bassist Dave Hall en toetsenist Danny McGough is de gedroomde band voor dit soort heerlijke americanarock. Een heel mooi groeiplaatje.

Richie Lawrence – Water

Ook Richie Lawrence loopt al een tijdje mee, al was het dan vooral als pianist. Ook hij schrijft voortreffelijke liedjes, maar bij hem vind ik de zang iets minder sterk dan de arrangementen. Er wordt voortreffelijke en bijzonder geïnspireerd gespeeld, maar Lawrence zou vaker een tweede stem mogen inzetten, wat mij betreft, of misschien zijn eigen stem wat beter mogen wegmixen in het geheel. Afijn. Dat mag de pret niet helemaal drukken, want de liedjes zijn goed, en nogmaals, de arrangementen maken heel veel goed. Dit is overigens de eerste soloplaat in zijn loopbaan waarop hij zingt…

Rick Franklin & Tom Mindte – Dancing With My Baby

Allemaal oudgedienden, lijkt het wel – en oude vrienden, dit keer. Tom Mindte, van platenlabel Patuxent, nodigde zijn oude vriend Rick Franklin uit om samen wat van hun favoriete nummers te komen opnemen. Dat is een buitengewoon aangenaam plaatje geworden, dat diep in de tradities wortelt van de blues en de bluegrass. De combinatie van bluesman Franklin met de bluegrassmandoline van Mindte pakt geweldig uit, ook doordat Mindte een mooie tweede stem neer kan zetten. Een perfecte feel-goodplaat.

  • Rick Franklin & Tom Mindte – Dancing With My Baby – Patuxent CD-246
    ..