De muzikale Rough Guides zijn eigenlijk allemaal voortreffelijke combinaties van grote namen en onbekendere grootheden, en dat is bij deze compilatie, The Roots of Jazz, niet anders. We gaan zo’n beetje een eeuw terug in de tijd, naar de begintijd van de jazz in New Orleans, waar het allemaal nog vrij bescheiden begon, tot het stroomopwaarts ging naar Chicago, waar het allemaal volledig tot bloei kwam.

Wat je hier vindt zijn klassieke opnames van topbands als die van Duke Ellington, Louis Armstrong en Jelly Roll Morton – die laatste hoor je hier overigens met zijn Red Hot Peppers een mooie versie van Dr Jazz spelen. Maar de grote verrassingen zitten bij de onbekendere namen – luister maar eens naar Russell’s Hot Six met Sweet Mumtaz – fantastisch! Of The Chicago Footwarmers met het wel heel bekend klinkende Oriental Man, dat we veel later onder een andere titel terughoren bij onder meer R Crumb’s Cheap Suit Serenaders.

Zo zit dit verzamelalbum van vijf kwartier vol met sublieme verrassingen, die het zelfs voor doorgewinterde jazzfanaten nog de moeite waard maken. Een aanrader dus.

Luister hier naar een paar fragmenten:

jelly roll morton's red hot peppers - dr jazz     
russell's hot six - sweet mumtaz     
clarence williams' blue five - wild cat blues     
the chicago footwarmers - oriental man