De muzikale Rough Guides zijn eigenlijk altijd wel de moeite waard. Dat geldt ook voor The Rough Guide to the Roots of The Blues, terwijl je dan toch zou verwachten dat je wel erg veel van de obligate en al te bekende dingen voorgeschoteld zou krijgen. Die klassiekers zitten er natuurlijk wel bij, zoals Ma Rainey’s Stack O’Lee Blues, of de St Louis Blues in de oerversie van Bessie Smith, en zelfs Jimmy Rodgers staat er tussen met zijn geweldige Blue Yodel No 1, ook wel bekend als T for Texas.

Blind Lemon Jefferson en Charley Patton kunnen als bluespioniers natuurlijk ook niet ontbreken, maar er zijn weer voldoende verrassingen te vinden tussen de 25 nummers op deze sublieme compilatie. Ik heb er drie titels uitgelicht die in deze pandemische tijden ineens weer verbijsterend actueel zijn. When the levee breaks van Kansas Joe en Memphis Minnie gaat dan wel over een damdoorbraak, maar de ellende die er in dit nummer beschreven wordt voelt momenteel merkwaardig vertrouwd aan. Dat geldt ook voor de blues die over de tuberculose ging, de T.B. Blues van Victoria Spivey. Blind Lemon Jefferson tenslotte loopt al op het ergste vooruit als hij zingt See That My Grave Is Kept Clean.

Alle nummers die je op dit album hoort komen uit 1927, 28 of 29, toen de blues nog geen kwart eeuw oud was. Pas in die jaren twintig kwam de populariteit van de blues wat op gang en werden er echt interessante opnames gemaakt, waarvan dit een mooi schatkistje vol is. De wortels van de blues, maar wat waren ze af en toe goed!

Luister hier naar een paar fragmenten: