Sue Sergel komt oorspronkelijk uit Liverpool, maar ze raakte in Zweden verzeild en werd daar in de jaren tachtig en negentig de blueskoningin van Zweden, met een compleet Zweedse band. Eind jaren negentig raakte ze in een serieuze burn-out, en het duurde vijftien jaar voordat ze de draad weer oppakte met het verrassend goede Beneath the Willow Tree, en toen kwam de pandemie er achteraan, die opnames voor een nieuw album bemoeilijkte.

Maar nu ligt er toch een nieuw album, This Alien Heart, gemaakt met haar vaste band – pianist en arrangeur Johan Johansson, gitarist Erik Ivarsson, bassist Jimmy Olsson en drummer Martina Almgren, terwijl er af en toe nog wat tweede stemmen te horen zijn van Hanna Tolf en Elina Ryd. Was het vorige album nog als “bluesy Americana” te classificeren, hier wordt het allemaal wat desolater, gothische bluesrock, een soundtrack voor een nietsontziende apocalyptische film. Het geluid is wat grover, wat minder subtiel, zou je kunnen zeggen, maar het album maakt wel degelijk indruk.

De tien liedjes zijn allemaal van Sue Sergel, die niet alleen zingt maar ook akoestische gitaar speelt. Geen album om vrolijk van te worden, maar de pandemie wordt er wel op een bijzondere manier mee geportretteerd, zou je kunnen zeggen.

  • Sue Sergel – This Alien Heart – Black Molly Productions

Luister hier naar een paar fragmenten: