Swamp Dogg is een van mijn vroege helden – een man die altijd moeilijk in een hokje te plaatsen was met zijn anarchistische en psychedelische deep-soul, waar hij dan ook nog wat country door roerde, en waarbij krankzinnige teksten er vooral ook bij hoorden. Total Destruction to your Mind was een favoriet album, maar ik heb een heel rijtje in de kast staan, het een nog merkwaardiger dan het andere en allemaal op zijn minst goed en meestal geweldig.

Swamp Dogg, die geboren werd als Jerry Williams, is inmiddels 77, en still going strong. Op Sorry You Couldn’t Make It gaat hij terug naar een oude liefde, countrymuziek, maar dan wel op zijn Swamp Doggs, dus een nummer als Memories, een duet met niemand minder dan John Prine heeft dan ook een psychedelisch arrangement meegekregen, en in het andere duet met Prine, Please Let Me Go Round Again, nemen de heren uitgebreid de tijd om met elkaar in gesprek te gaan. Heerlijk.

Swamp Dogg zingt als een jonge vent, en de versie die hij hier geeft van zijn zeldzame hit uit 1971, Don’t Take Her (She’s All I Got) (door Johnny Paycheck naar nummer 2 van de countryhitlijst gezongen) klinkt hier beter dan ooit. Ook met dank aan de meer dan voortreffelijke band met naast producer Ryan Olson onder meer gitarist Jim Oblon, keyboardspeler Derick Lee, Moogstar, Justin Vernon (Bon Iver), Jenny Lewis, Channy Leaneagh, Chris Beirden en Sam Amidon.

Swamp Dogg en country. Je gelooft het bijna niet, maar het werkt. En hoe. Wat een heerlijke man en wat een geweldige plaat.

Luister hier naar een paar fragmenten: