The Best Country Blues you’ve never heard (vol. 2) is de titel van de tweede compilatie van zeldzame en onbekende country blues uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.  Vijf kwartier muziek, zesentwintig unieke en vooral obscure juweeltjes, en de ene aangename verrassing na de andere.

Om te beginnen zijn daar de afwijkende uitvoeringen van overbekende klassiekers als Stack ‘O Lee, When you’re down and out en Careless Love. Die laatste hoor je hier bijvoorbeeld in een instrumentale versie van mondharmonicavirtuoos Eddy Mapp die door zijn Oostkust-bluescollega Slim Barton op de gitaar begeleid wordt.

Maar het mooie aan deze compilatie is, dat je naast de gebruikelijke country blues, waarin de gitaar en zang de hoofdrol spelen, ook fraaie uitzonderingen te horen krijgt, zoals de geheimzinnige Bogus Ben Covington die zijn dubbelzinnige liedjes zingt terwijl hij zichzelf begeleidt op een banjo-mandoline en een mondharmonica op een rekje. Zijn It’s a fight like that is wat mij betreft een van de hoogtepunten van dit album.

Luister vooral ook eens naar de hilarische gospel-parodie G. Burns is gonna rise again van TC Johnson, Blue Coat Tom Nelson & Porkchop (die namen alleen al…). Ik moet sterk de neiging onderdrukken om je nog een hele rij aan fragmenten te laten horen, maar deze compilatie is niet echt duur en je krijgt er, als gezegd, zesentwintig onverwachte juweeltjes voor. Gewoon aanschaffen dus.

Luister hier naar een paar fragmenten: