Rough Guide maakt fraaie compilaties, waarbij ze de laatste tijd ook de archieven van de Amerikaanse jazz en blues induiken en daar met onverwachte pareltjes weer uit komen. Zo levert The Rough Guide to Blues Divas naast een aantal bekende namen als Ma Rainey, Ethel Waters, Bessie Smith, Ida Cox en Alberta Hunter ook een groot aantal dames op waar ik nog nooit van gehoord had. De oudste opname dateert van 1921 en is een voor mij nieuwe versie van de St Louis Blues, door ene Esther Bigeou. De meeste nummers werden verder in 1927 of 1928 opgenomen, en die leeftijd kun je er ook regelmatig aan afhoren, al is alles geremastered. Je moet toch regelmatig tussen de ruis en de krassen doorluisteren, maar ook dat heeft zijn charme, je gaat tenslotte wel zo’n negentig jaar terug in de tijd.

De teksten zijn af en toe verbazingwekkend te noemen – Sippie Wallace die in I’m a Mighty Tight Woman zingt “I will be your slave”, dat zie ik nu niet snel meer gebeuren. En de ronduit dubbelzinnige teksten die mij toch steeds weer op de lachspieren werken, die kunnen tegenwoordig eigenlijk ook niet meer. Wat dat betreft ga je op verschillende manieren terug in de tijd, want de divas, de eerste echte blues-sterren als Ma Rainey en Bessie Smith, hadden het niet gemakkelijk en de soms wrange teksten getuigen daar ook regelmatig van – luiter maar eens naar Ma Rainey’s Black Eye Blues.

The Rough Guide to Blues Divas biedt vijf kwartier aan vergeten en bijna vergeten vrouwen die een kleine eeuw geleden met hart en ziel de blues zongen. Muziekgeschiedenis en verplichte kost voor iedere jazz- en bluesliefhebber.

Luister hier naar een paar fragmenten:

ma rainey - black eye blues     
sippie wallace - i'm a mighty tight woman     
rosa henderson - get it fixed     
esther bigeou - st louis blues