Country Blues is een breed Amerikaans genre uit de eerste helft van de vorige eeuw (jaren dertig vooral) dat gekenmerkt wordt doordat er altijd op akoestische instrumenten gespeeld wordt, meestal alleen maar een gitaar, maar vaak ook fiddles en meer. Country lues ontstond min of meer uit de traditie van de rondtrekkende troubadour die een heel breed repertoire aan liedjes had – een van de groten uit de countryblues, Leadbelly, werd wel de wandelende jukebox genoemd omdat hij meer dan vijfhonderd liedjes kon spelen.

Dat verklaart ook de verschillende invloeden die je in de countryblues terug kunt horen, zoals gospel, ragtime, hillbilly en zelfs dixieland jazz. Op The Rough Guide to Country Blues hoor je vijfentwintig nummers die allemaal als hoogtepunten te beschouwen zijn, allemaal opnames uit de jaren tussen 1925 en 1936. Laat je daardoor vooral niet afschrikken, want het klikt allemaal nog steeds geweldig en volstrekt tijdloos.

Luister bijvoorbeeld maar eens hoe iemand als Charlie Patton zijn gitaar laat meezingen als hij de Spoonful Blues speelt en zingt:

charlie patton - a spoonful blues     

Een andere grootheid uit die periode was Skip James, die we hier de Hard Time Killing Floor Blues horen spelen en zingen, en ook hier blijft het gitaarspel verbluffend goed:

skip james - hard time killing floor blues     

Frank Stokes was iemand die net zo veel liedjes scheen te kennen als Leadbelly, en hier horen we hem het bekende gokkersliedje I Got Mine spelen en zingen, dat later onder meer door Ry Cooder werd opgepikt:

frank stokes - i got mine     

Sitting on Top of the World is ook al zo’n klassieker, die hier door een complete stringband wordt gespeeld, die laat horen hoe treurig het liedje eigenlijk is, The Mississippi Sheiks:

mississippi sheiks - sitting on top of the world     

Het is verleidelijk om met fragmenten te blijven strooien, maar ik denk dat ik zo wel duidelijk heb gemaakt dat het hier om een zeer gevarieerde compilatie gaat die een schitterend beeld geeft van de breed uitwaaierende countryblues in de jaren dertig van de vorige eeuw. Om het af te leren nog een jugband die Walk Right In speelt en zingt, Cannon’s Jug Stompers:

cannon's jug stompers - walk right in     

Naast de genoemde bluesartiesten hoor je op de cd ook nog Blind Lemon Jefferson, Blind Willi McTell, Blind Willie Johnson, Big Bill Broonzy, Barbecue Bob, Bucca White, Blind Blake, Mississippi John Hurt, Blind Boy Fuller, Reverend Gary Davis, Son House, Memphis Minnie, Furry Lewis, Leadbelly en nog veel meer. Van bottleneck gitaar en upbeat rags tot klassieke songster liedjes en hokum blues, alle facetten van country blues komen hier aan bod. Een absolute aanrader!