Delta Blues komt uit de Mississippi Delta en dateert van zo’n kleine honderd jaar geleden – van de zesentwintig nummers op de compilatie The Rough Guide to Delta Blues vol 2 is de oudste opname van 1928, de jongste van 1940, de meeste van begin jaren dertig.

Zoals altijd bij de verzamelaars van Rough Guide vind je hier de grote namen naast obscure artiesten waar je zelden iets van tegen komt. Uiteraard kunnen de grootmeesters van de Delta Blues niet ontbreken, en dan hebben we het met name over Charley Patton, die eigenlijk net zo beroemd zou moeten zijn als Robert Johnson. Maar ook Bukka White is van de partij, Skip James, Big Joe Williams, Bo Carter, Son House en Memphis Minnie. Altijd goed.

De Delta Blues draait in de meeste gevallen om een man en zijn gitaar, en vaak is dat meer dan genoeg, want er liepen heel wat sublieme gitaristen rond in die tijd, maar het is mooi dat Mattie Delaney en Memphis Minnie, die allebei ook voortreffelijke gitaristen waren, hier ook te horen zijn. En ik heb ook een zwak voor een band als de Mississippi Mud Stompers, een heerlijke, aanstekelijke stringband. Alle onbekendere ontdekkingen, die de Rough Guide-samensteller uit de archieven heeft weten op te graven ga ik hier niet allemaal noemen, want die namen zeggen je toch niet veel, maar schaf deze verzamelaar gewoon aan ontdek zelf dat er veel juweeltjes te vinden zijn. Een geslaagde en ruime compilatie van tijdloze blues.

Luister hier naar een paar fragmenten: