Memphis Minnie had terecht de eretitel Queen of the Country Blues, want in de countryblueswereld van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, die door mannen gedomineerd werd, sprong zij er echt uit. Dat had er niet alleen mee te maken dat ze en indringende goede zangeres was, maar ook dat ze al haar liedjes zelf schreef en dat ze bovendien uitstekend gitaar speelde.

In haar beginperiode speelde ze samen met haar toenmalige echtgenoot, de gitarist Kansas Joe McCoy, en samen vormden ze een geweldig duo, dat het maar een paar jaar volhield, omdat Joe steeds jaloerser werd op het succes van Minnie. De twee gingen dan ook in 1934 uit elkaar.

The Rough Guide to Memphis Minnie laat vijf kwartier muziek horen uit die beginperiode, van 1929 tot 1934 – vijfentwintig juweeltjes, vanaf het eerste nummer dat de twee samen opnamen, Bumble Bee tot de laatste liedjes uit 1934, Keep it to yourself en Chickasaw Train Blues (Low Down Dirty Thing) (dat over een man gaat die met de trein vertrekt – de schoft), en tussendoor kom je dan onverwachte juweeltjes tegen als de Grandma And Grandpa Blues of het persoonlijke Memphis Minnie – Jitis Blues.

Mooi om Memphis Minnie zo uitgebreid in de spotlights te zien op een cd die eigenlijk alleen hoogtepunten bevat – tijdloze muziek van bijna een eeuw geleden.

Luister hier naar een paar fragmenten: