Nina Simone is een legende die een zwaar leven heeft gehad. Toch is het zo dat met name haar eerste opnames sprankelden en bijna uit hun voegen barsten van de energie. Dat kon je misschien nog het beste horen op de liveplaat Nina Simone at Newport, een van de eerste lp’s die ik ooit gekocht heb, en een van de platen die ik mijn hele leven trouw ben gebleven – hij moet minstens één keer per jaar gedraaid worden voor de broodnodige adrenalinekick, want het enorme speelplezier en de tomeloze energie die ze hier laat horen is onovertroffen.

Gelukkig staan er een paar nummers van dat optreden op de compilatie die de Music Rough Guides gemaakt hebben. Op The Rough Guide to Nina Simone, met als ondertitel Birth of a Legend, vind je in ieder geval het magnifieke Trouble in Mind en het geweldige In The Evening by the Moonlight, dat heel mooi ingetogen begint en dat eindigt met een bijna orgastische piano-uitbarsting van Simone, waarin ze stukken klassiek, jazz en blues naadloos aan elkaar weet te koppelen tot een opwindend stuk muziek dat zijn weerga niet kent. Elke keer als ik dat gehoord heb kan ik er weer een tijdje tegen, en dat stuk van ruim zes minuten is hier dus te vinden. Klasse.

Ook verder is er een goede keus gemaakt uit het vroege werk van Simone, waarbij My Baby Just Cares For Me niet mocht ontbreken uiteraard, maar we vinden er ook het magnifieke Mood Indigo, waar ze ook weer laat horen dat ze niet alleen een buitengewoon indringende zangeres was maar ook een fenomenaal goede pianiste. Tachtig minuten Nina Simone op haar best – een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten:

nina simone - i loves you porgy     
nina simone - mood indigo     
nina simone - in the evening by the moonlight - fragment 1     
nina simone - in the evening by the moonlight - fragment 2