De trein is vanaf het allereerste begin een grote inspiratiebron geweest voor bluesmusici. Liedjes over de grote liefdes die met de trein vertrokken, over zwerven en reizen met de trein, en de machtige imitaties die mondharmonicaspelers tevoorschijn wisten te toveren van de stoomtreinen uit het begin van het treintijdperk.

Luister voor dat laatste maar eens naar de Railroad Blues van Freeman Stowers uit 1929, die te vinden is op de vijf kwartier durende compilatie Railroad Blues van Rough Guide, waarop overigens nog een nummer met dezelfde titel te vinden is, van Sam McGee uit 1934, ook al zo’n vergeten juweeltje.

Die hele verzamelaar van Rough Guide staat overigens vol juweeltjes, van belkende bluesartietsen als Bukka White, Leadbelly, Mississippi John Hurt,Blind Willie McTell, Memphis Minnie, Big Bill Broonzy, Blind Lemon Jefferson en Tampa Red tot veel onbekendere namen, die vaak de leukste ontdekkingen blijken te zijn. Ik noem DeFord Bailey, Noah Lewis en Eddie Mapp en Dora Carr die hier samen met Cow Cow Davenport te horen is.

De oudste opname die je hier te horen krijgt is van 1928, de jongste van 1940, maar feitelijk blijkt deze muziek volstrekt tijdloos te zijn – oerblues die nog even fris en energiek klinkt als toen. Een aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: