The Rough Guide to Slide Guitar Music is een schitterende compilatie uit de beginjaren van de blues, met opnames tussen 1926 en 1935, toen de grote bluesmannen de slide hadden ontdekt en daarmee begonnen te pionieren. Ze gebruikten om dat mooie glijdende geluid te bereiken “sliding” over hun snaren speciale stalen kokertjes, maar ook flessenhalzen, en je kunt het verschil lang niet altijd horen, want er zaten echte genieën bij, die meteen al de kracht van de slide in hun vingers hadden – de jammerklacht, de melancholie die de blues extra diepte kon geven.

Vijfentwintig namen, waaronder de grote bekende helden als Blind Willie Johnson, Bukka White, Leadbelly, Charley Patton, Son House en Tampa Ted, maar zoals altijd bij Rough Guide, ook wat onvermoede obscure  verrassingen, zoals Lemuel Turner, waarvan maar twee opnames bekend zijn, en die je hier met een schitterende instrumental hoort. Of de blanke bluesman Frank Hutchison die een magnifieke Worried Blues aflevert.

Er zitten meer verrassingen tussen, en gelukkig is de samensteller niet al te politiek correct, zodat het dubbelzinnige Whoopee Blues van King Solomon Hill ook een plekje heeft gevonden, net als teksten die af en toe wel erg vrouwonvriendelijk zijn – het geven van een tijdsbeeld hoort ook bij dit soort compilaties wat mij betreft. Al met al kun je hier als liefhebber van oude blues je hart ophalen, want deze duik in de archieven heeft weer een aantal zeer fraaie juweeltjes opgeleverd.

  • The Rough Guide to Slide Guitar Music – World Music Network – distr Music & Words
  • Bestel deze Rough Guide compilatie hier bij een bekende webwinkel: Slide Guitar Blues

Luister hier naar een paar fragmenten: