Muzikale Rough Guides zijn altijd de moeite waard, omdat er niet alleen bekende namen te horen zijn, maar de samensteller altijd ook onbekende pareltjes van obscure acts heeft weten op te graven uit de archieven. Dat is ook weer zo bij de Rough Guide to Texas Blues, met vijf kwartier verbijsterend tijdloze blues uit de jaren dertig van de vorige eeuw, muziek dus die bijna honderd jaar geleden werd opgenomen. Laat dat maar even tot je doordringen als je er naar gaat luisteren. De oudste opname komt uit 1926, de jongste uit 1937.

Hoewel Mississippi beschouwd wordt als de geboorteplaats van de blues woonden en speelden veel bluespioniers in Texas, dat beschouwd kan worden als een ware muzikale smeltkroes. Hoewel ze in Texas wat minder rauw de blues speelden als in Mississippi waren ze net zo direct en fel, maar net even wat geraffineerd in hun gitaarspel, dat ze ook per refrein varieerden.

De vader van de Texas Blues is zonder twijfel Blind Lemon Jefferson, die in drie jaar tijd (tussen 1926 en 1929) meer dan honderd opnames maakte en die op zijn collega’s vaak een onuitwisbare indruk maakte, bijvoorbeeld ook op Leadbelly, die zelfs een liedje aan hem wijdde.

Veel speelde zich af in Dallas, waar de Dallas String Band enorm populair was. Hun Dallas Rag wordt nog steeds graag gespeeld door gitaristen. Henry Thomas was al 53 toen de opname gemaakt werd die je op deze compilatie hoort, en dat betekent dat je meerdere generaties bluesartiesten hoort. De dames zijn in de minderheid, maar maken dat door de kwaliteit meer dan goed – Victoria Spivey, Bessie Tucker en Hattie Hudson had ik niet graag gemist.

En dan de voor mij onbekende namen als JT “Funny Papa” Smith, Jesse “Babyface” Thomas, Whistlin’ Alex Moore (die hier overigens niet fluit), allemaal met verrassend goede nummers. En zo zitten er tussen de zesentwintig liedjes nog veel meer aangename verrassingen. Ik ben momenteel geen fan van Texas (luister vooral ook even naar de heerlijk cynische tekst van Down in Texas), maar deze compilatie van Texas blues is zonder meer een aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: