De muzikale Rough Guides leveren altijd prima compilaties op, met meestal een aantal bekende namen, en een groot aantal onbekendere namen die dan de grote verrassingen blijken te zijn.Dat is ook weer zo bij The Rough Guide to the roots of Gospel met opnames van 1960 tot 1930.

Blind Willie Johnson, de Rev, Gary Davis en Jessie May Hill kende ik wel, maar ik werd pas echt nieuwsgierig naar een groep die zich de Four Dusty Travellers noemde, dat is een bandnaam die de Soggy Bottom Boys ook hadden kunnen bedenken. Die Travellers blijken geweldig goed te zijn overigens.

En dan ga ik ook eerst altijd even kijken naar uitvoeringen van nummers die we allemaal kennen, zoals Wade in the water, waarvan we hier misschien wel de eerste opname ooit horen, van de Famous Blue Jay Singers, al heet het dan nog Children Wade in the water.

Fifty Miles of Elbow Room is ook zo’n nummer dat later eindeloos veel door anderen is opgenomen. Hier hoor je take 2 van Rev. F.W. McGee. De dame die al zingend de show steelt wordt helaas niet genoemd. Dat ze ook in 1927 al dachten dat ze met God aan de telefoon konden hangen bewijst The Royal Telephone van Sister Mary M Nelson, die lekker ruig tekeer gaat, zoals dat in een uitbundige gospel hoort. Hier kun je horen waar Aretha Franklin de mosterd vandaan haalde, maar ook Janis Joplin en vele anderen.

En zo staan er op dit verzamelalbum dat een uur en een kwartier duurt nog heel wat meer van dit soort verrassingen – muziek die ook vandaag nog springlevend, energiek en inspirerend klinkt. (Er zit zelfs één opname bij uit 1902, van het Dinwiddie Colored Quartet!) Een aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten:

four dusty travelers - po' mourner     
famous blue jay singers - children wade in the water     
rev. fw mcgee - fifty miles of elbow room     
dinwiddie colored quartet - down on the old camp ground     
sister mary m nelson - the royal telephone