Op 4 en 5 september 2012 speelden drie musici samen in de Petruskerk in het dorp Usquert op het Groninger platteland. In die kerk bespeelde Klaus Treuheit het orgel dat Petrus van Oeckelen in 1852 gebouwd heeft, terwijl Johanna Varner op cello en Dick Toering op elektrische gitaar het trio completeerden. Een opmerkelijke combinatie van muziekinstrumenten dus, en er werd ook opmerkelijke muziek gemaakt die niet zomaar te categoriseren valt. Voor een klein deel gecomponeerd, maar voor het grootste deel geïmproviseerd, terwijl je toch niet echt van standaard-jazz kunt spreken.

Klassiek ontmoet jazz ontmoet avantgarde en gaat onbevangen op avontuur, met musici die onwaarschijnlijk goed naar elkaar luisteren en scherp op elkaar reageren en daardoor uiterst spannende muziek maken die de luisteraar continu scherp houdt. De spanningsboog wordt daarbij steeds mooi vastgehouden, waardoor het ook in vrijwel alle stukken spannend blijft tot het laatst.

Organist Klaus Treuheit haalt daarbij alles uit het magnifieke oude kerkorgel wat er inzit en geniet daar hoorbaar van, celliste Johanna Varner is virtuoos en gepassioneerd als altijd en Dick Toering weet ons met de elektrische gitaar ook weer op zijn eigen unieke wijze te verrassen, terwijl zelfs de kerkklokken op een bepaald moment mee mogen doen.

De twee sessies leverden maar liefst twee magnifieke cd’s op, voor iedereen die het avontuur in de muziek weet te waarderen. We laten hier wat fragmenten horen, drie stukjes uit het eerste album, twee uit het tweede, waarbij je steeds in het achterhoofd moet houden dat er hier stukjes uit langere, samenhangende stukken zijn geknipt. Nieuwsgierig geworden? Schaf de cd’s aan!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

      UsqI

      UsqVII

      UsqXI

      UsqXVI

      UsqXXIII