Vasko Atanasovki is een Sloveense componist en saxofonist die intelligente jazzrock maakt, met wat wereldmuziek en balkan erdoorheen geroerd. Voeg daar nog wat humor bij en een beetje melancholie, en je hebt onweerstaanbare meeslepende muziek.

Atanasovki werkte al samen met musici over de hele wereld, als Hindi Zahra en Living Color, en voor zijn album Phoenix wist hij een subliem kwartet samen te stellen met virtuoze en veezijdige topmusici uit heel Europa – Simone Zanchine uit Italië op accordeon, Michel Godard uit Frankrijk op tuba en serpent en uit Berlijn komt de Poolse Bodek Janke op percussie en Indiase tabla.  Het kwartet wordt bovendien aangevuld met een opmerkelijk goede jonge cellist die eigenlijk alleen maar terloops genoemd wordt, maar die wel degelijk op een geweldige manier aan het groepsgeluid bijdraagt, de zeventienjarige zoon van Atanasovki , Ariel Vei Atanasovki.

Er worden verschillende muzikale stijlen gemengd (vergeet Sloveense en andere Europese volksmuziek niet), als gezegd op een intelligente, humoristische manier, en de composities van Atanasovki komen met deze band werkelijk subliem tot hun recht. Een muzikale avonturenreis die ik niet graag gemist zou hebben. Kortom: een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten:

adrabesa quartet - meeting     
adrabesa quartet - the partisan song     
adrabesa quartet - liberation     
adrabesa quartet - concerto epico